De witte kassa: wat zijn de regels vanaf 1 juli 2016?

 
 • Alles wat u moet weten over de witte kassa

  Sinds 1 januari 2016 is de witte kassa of het geregistreerde kassasysteem (GKS) voor horecazaken verplicht. Het is sinds dan verplicht een btw-kasticket aan de klant te geven. Vanaf 1 juli 2016 zijn de regels echter veranderd: mogelijk ontsnapte u vroeger aan de witte kassa, maar is dat vandaag niet langer het geval. Of omgekeerd! Hoe zit het nieuwe systeem in elkaar? En wat betekent het voor uw zaak? We zetten de regels op een rijtje.

  Wat is de witte kassa?

  De witte kassa, ook wel de geregisteerde kassa genoemd, is een controlemechanisme van de fiscus om fraude en zwartwerking in de horeca tegen te gaan.

  Het kassasysteem bestaat uit:

  • Een gecertificeerde kassa
  • Een controlemodule (of black box)
  • Een gepersonaliseerde kaart (de VAT Signing Card of smarcard)

  Elk onderdeel moet geregisteerd worden bij de FOD Financiën.

  De kassa legt alle transacties vast en verhindert dat ze gewijzigd kunnen worden: zo worden alle verkopen transparant voor de fiscus.

  Voor wie is de witte kassa verplicht?

  In eerste instantie was de witte kassa verplicht voor horecazaken waarbij de omzet uit restaurant- en cateringdiensten (met uitsluiting van dranken) minstens 10% van de totale omzet bedroeg.

  Maar! De Raad van State heeft beslist dat dit criterium in strijd is met de grondwet. Vanaf 1 juli 2016 zijn de regels dan ook veranderd.

  Regels vanaf 01 juli 2016

  Het nieuwe criterium is als volgt: wie vanaf 1 juli 2016 jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet haalt uit de verkoop van maaltijden die ter plaatse worden genuttigd (exclusief btw), moet daarvoor een witte kassa gebruiken.

  Nieuw met ingang van 01 december 2017

  Foodtrucks en mobiele voedselkramen

  Zodra een foodtruck of een mobiel voedselkraam bestek aan zijn klanten aan zijn klanten geeft en een vorm van infrastructuur voor ter plaatse verbruik aanbiedt (bv. een stoel, een hoge tafel of een eetbalie), in achtergrondmuziek voorziet of grondbekleding aan de voet van de truck is er voortaan sprake van een dienstverlening en is dus een btw-tarief van 12% van kracht.

  (info: practicali.be)

  Referentieperiode

  Wat is nu de referentieperiode om te bepalen of u onder het nieuwe systeem een GKS nodig heeft?

  • U bent gestart voor 31/12/2014:U baseert zich op de omzet in het kalenderjaar 2015.
  • U bent gestart tussen 01/01/2015 en 30/06/2015:U baseert zich op de omzet in de twaalf maanden voorafgaand aan 01/07/2016.
  • U bent gestart tussen 01/07/2015 en 30/06/2016:U baseert zich op de omzet in de twaalf maanden voorafgaand aan 01/07/2016. Indien deze groter is dan de uitkomst van de volgende berekening, heeft u een GKS nodig: 25.000 x (aantal actieve kalendermaanden vanaf de tweede maand tot en met juni 2016) / 12.
  • U bent gestart na 01/07/2016:U baseert zich op de prognose in uw businessplan.

  U heeft een witte kassa nodig, wat nu?

  Nood aan een witte kassa met blackbox voor uw horecazaak? Dan moet u zich allereerst registreren bij de FOD Financiën.

  Gestart na 1 juli 2016? Registreer uw zaak voor het einde van de tweede maand die volgt op de startdatum van de activiteiten. De activatie van uw GSK moet ten laatste op het einde van de derde maand gebeuren.

  Gestart voor 1 juli 2016? De deadlines zijn intussen verstreken: raadpleeg onze adviseur voor meer informatie.

  Witte kassa aankopen

  Bestel zo snel mogelijk een GKS na uw registratie: uw verdeler zal op zijn beurt alle onderdelen registreren.

  Vervolgens kan u de registratie van uw witte kassa voltooien in uw account en uw VAT Signing Card aanvragen: uw witte kassa is nu klaar voor gebruik.

  U heeft geen witte kassa nodig, wat nu?

  Voorlopig nog geen witte kassa nodig? Dan zijn er 2 opties:

  • U beslist om toch met een witte kassa te werken, en geniet van de bijbehorende voordelen (zoals RSZ-doelgroepvermindering)
  • U maakt geen gebruik van de witte kassa, maar zorgt bij elke transactie wel voor een btw-bonnetje

  Omzet evalueren

  Belangrijk! Wie nog geen witte kassa gebruikt, moet zijn omzet jaarlijks blijven evalueren.

  Stelt u op 31/12/2016 vast dat u de drempel van 25.000 euro voor het eerst overschreden heeft? Registreer uw zaak dan uiterlijk op 28/02/2017 bij de FOD Financiën en koop een GKS aan.

   

  witte-kassa-infographic

Voor hulp of
vragen